خوسف دیار شعر و نرگسزارها آماده پذیرایی از گردشگران نوروزی است+ تصاویر
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، شهرستان خوسف از نظر تاریخی جزو کهنترین مناطق استان خراسان جنوبی محسوب میشود.
در منابع تاریخی از خوسف با عناوین چون “جوسف، جسف، خسف، خسب، خسل، خسف به معنای زمین گود” و “خوسف به معنای پوشیده بودن” و “خسفه به معنای زمین ریگزار” که هر دو معنا برای خوسف صادق است، یاد شده است.
بافت قدیمی خوسف با مساحتی در حدود 120 هکتار، تعداد زیادی بناهای باارزش تاریخی و فرهنگی را در خود جای داده است و آنچه در بررسی نخستین بافت قدیم خوسف جلب توجه میکند نحوه شکلگیری و توسعه بافت و عوامل موثر در این امر است.
نخستین و مهمترین عامل در شکلدهی و جهتبخشی به بافت خوسف نحوه دسترسی ساکنان به آب است، بافت تاریخی خوسف با سابقه درازی یک قرن، از مهمترین بافتهای تاریخی خراسان بزرگ به شمار میرود.
ثبت 82 اثر تاریخی خوسف در فهرست آثار ملی
مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان خوسف در گفتگو با خبرنگار تسنیم آمادگی کامل این کهن دیار را در پذیرایی از مسافران و گردشگران نوروزی اعلام کرد.
صالحی بیان کرد: شهرستان خوسف یکی از شهرستانهای بسیار غنی به لحاظ تعدد آثار و ابنیه تاریخی و فرهنگی است به نحوی که از 354 اثر شناسایی شده 82 اثر آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
وی افزود: شهرستان خوسف طبق اسناد تاریخی از جمله سنگ نگاره کال جنگال، از سابقه تاریخی بالایی برخوردار است و تاریخ آن به دوره اشکانی برمیگردد.
مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان خوسف گفت: خوسف زادگاه هنرمندان، خردمندان و شعرایی بنام همچون ابن حسام خوسفی از شاعران برجسته قرن نهم هجری است که از وی کتابهایی چون دیوان ابنحسام خوسفی در مدح ائمه اطهار و خاوران نامه با موضوع دلاوریهای حضرت علی (ع) و دلائلالنبوی در دلالت حضرت رسوال اکرم (ص) به جای مانده است و آرامگاه این شاعر شهیر و بزرگ در شهر خوسف است.
صالحی تصریح کرد: شهرستان خوسف دارای بافتهای تاریخی ارزشمندی از جمله روستای گل، روستای ماژان، روستای خور و همچنین بافت تاریخی شهر خوسف است.
وی افزود: بافت تاریخی شهر خوسف با مساحتی تقریبی 20 هکتار، یکی از ارزشمندترین بافتهای تاریخی استان است که در دوره صدساله حیات خود کمتر دستخوش تغییر قرار گرفته است.
مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان خوسف گفت: در این بافت آثار متعددی چون مساجد تاریخی، مدرسهها، قلعه، آبانبارها و منازل قدیمی وجود دارد.
روستاهای هدف گردشگری خور و آرک
صالحی اظهار داشت: روستای هدف گردشگری خور با بادگیرها، خانههای گلی با پوشش گنبدی در دل بافت آن، مانند نگینی در منطقه میدرخشد.
وی بیان کرد: تراکم بالای خانهها و معابر و کوچههای پر پیچ و خم از شاخصههای عمده این روستا است.
مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان خوسف افزود: روستای زیبای آرک در منطقه کوهستانی با بناهای تاریخی، آسیابها، مزارع و باغهای سرسبز با آب و هوایی بسیار مطبوع، مکانی بسیار زیبا و فرحبخش برای گذراندن یک روز است.
صالحی با بیان اینکه شهرستان خوسف دارای پتانسیلهای بسیاری در حوزههای مختلف گردشگری و صنایعدستی است گفت: مجتمع گردشگری و آبدرمانی آبگرم لوت، روستاهای زیبای عیلکی و تقاب و نیزار و کویر خور از دیگر مناطق دیدنی این شهرستان است.
وی بیان کرد: مزارع گل نرگس یکی دیگر از جاذبههای گردشگری شهرستان است که در فصل زمستان رویش گلهای آن آغاز میشود و دارای عطر و بویی مطبوع و منحصر به فرد است و بسیاری از گردشگران برای دیدن این جاذبه طبیعی که در فهرست آثار طبیعی کشور به ثبت رسیده است به شهرستان خوسف سفر میکنند.
مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان خوسف خاطرنشان کرد: اماکن مذهبی نظیر مزار شاه سلیمان علی و مزار سلطان ابوالقاسم نصرآباد نیز در زمره گردشگری مذهبی این شهرستان به شمار میآیند.
خاطره خوش از یک سفر نوروزی در دق اکبرآباد
صالحی یادآور شد: دق اکبرآباد با جاذبههای بسیار زیبای کویری که فاصلهای کم با مرکز شهرستان و مرکز استان دارد میتواند محیطی دنج و آرامبخش باشد.
وی افزود: این کویر در کنار خانههای بومگردی که فرهنگ و سنت مردم خونگرم استان را معرفی میکنند میتواند برای گردشگران و دوستداران طبیعت، خاطره به یاد ماندنی رقم بزند.
مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان خوسف اظهار داشت: مراسم بیلزنی مردم خوسف، مراسم جشن گندم روستای آرک، مراسم پخت آش بزباش و مراسم جشن بازیهای بومی ـ محلی ماژان از جمله آداب و رسوم دیرین این کهن بوم است که در فهرست آثار معنوی کشور به ثبت رسیده است.
صالحی تصریح کرد: حولهبافی، سفالگری، گلیم بافی، جاجیم بافی و تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی از جمله مهمترین رشتههای صنایعدستی این شهرستان است.
انتهای پیام/