به گزارش خبرگزاری تسنیم از تهران، باغ موزه مینیاتور تهران یکی از جاذبههای گردشگری نسبتاً جدید در تهران است که متأسفانه به دلیل تبلیغات کم و نامناسب، کمتر شهروندی در پایتخت حتی اسم آن را شنیده است؛ فضای این باغ موزه تلفیقی از معماری مدرن و باغسازی سنتی پارسی است که برای نخستین بار در کشور ایجاد شده است.
در محیط این بوستان ماکتهایی بسیار زیبا از آثار باستانی کشورمان که در فهرست میراث جهانی ثبت شدهاند با جزئیات بسیار خوبی ساخته شدهاند، در ساخت این ماکتها از آخرین روشهای جهانی نقشهبرداری سه بعدی استفاده شده که با تلفیق روشهای ماشینی و دستی به اجرا درآمده است؛ پیش از این، تکنولوژی ساخت اینگونه ماکتها تنها در انحصار چند کشور غربی بود که آخرین پارک مینیاتور در شهر استانبول کشور ترکیه با مشارکت مهندسان غربی احداث شده است.
این پارک که ساخت مجموعههای آن بیش از دو سال به طول انجامید، در سال 92 رونمایی و افتتاح شد، که البته فاز دوم این باغ موزه نیز در حال طراحی است که مینیاتور سایر مکانهای تاریخی و باستانی کشور هم قرار است در آن ساخته شود.
باغ موزه مینیاتور فرصتی برای آشنایی شهروندان، جهانگردان و به ویژه کودکان و نوجوانان با میراث فرهنگی و تاریخی کشورمان است و امید است که در آینده باغ موزه گستردهتری شامل همه آثار تاریخی و مجسمه مفاخر کشور ساخته شود.
ویژگی خاص بوستان مینیاتور
بوستان مینیاتور مصداق توجه به محیطزیست و در عین حال مسائل فرهنگی و تاریخی است. تلفیق نمادهای تاریخی کشور با فضای سبز به سبک باغ ایرانی، تجربهای نو است که میتواند در سایر نقاط شهر و سایر شهرها نیز تکرار شود و شوق همنشینی فرهنگ ایرانی- اسلامی را در دل مردم زنده کند.
تفاوت این بوستان با دیگر بوستانهای جهانی توجه به مجموعههای شاخص جهانی و محیط مربوط به آنها با سناریوی تطبیق با جغرافیای ایران است. بوستان مینیاتور گونههای منطقه زاگرس و منطقه البرز را به طور عمومی شامل میشود که در اطراف ماکتها پوششهای گیاهی ویژه هر منطقه ایجاد شده است.
در دو طرف معابر بوستان از گونههای لیکوستروم پیوندی و مورد پیوندی استفاده شده که فرم درختی دارد، حدود 70 درصد گیاهان استفاده شده همیشه سبز و 30 درصد آنها خزانپذیر میباشند. انواع گیاهان غالب کاشته شده در این باغ شامل چنار، ماگنولیای سبز، بلوط خزان شونده، میخک هندی ابلق، افرای چینی، مورد پیوندی، گوجه گل، سنجد همیشه سبز، و … میباشد.
احداث ساختمان گالری به مساحت 750متر مربع جهت ایجاد نمایشگاه دائمی میراث فرهنگی، کتابخانه، فروشگاه محصولات فرهنگی، چایخانه، مونیتورینگ، سرویسبهداشتی و … از دیگر اقدامات صورت گرفته در بوستان مینیاتوری است. روشنایی بوستان نیز تلفیقی از پایه چراغهای خورشیدی و پایه چراغهای متصل به برق شهری و با استفاده از لامپهای LED و کم مصرف است.
ماکتهای به نمایش درآمده در این بوستان شامل تخت جمشید، چغا زنبیل، میدان نقشجهان اصفهان، پاسارگاد، تخت سلیمان، گنبد سلطانیه، ارگ بم، کلیساهای ارامنه، کوه و کتیبه بیستون، مجموعه شیخ صفیالدین اردبیلی، بازار تبریز، آبشارهای شوشتر و گنبد قابوس در مقیاس 1.25 هستند.
ابعاد اصلی طراحی بوستان باغ مینیاتور از روح هندسی باغهای ایرانی در ترکیب با استانداردهای پارک مینیاتوری الهام گرفته شده و ماکتها در غالب ویژگیهای شکل طبیعی زمین و نواحی جغرافیایی آثار انتخاب شده در آنجا قرار گرفتهاند و با توجه به جهات جغرافیایی بناها در محیط اصلی خود استقرار یافتهاند. برای مثال در مرکز باغ موزه مجموعه میدان نقش جهان اصفهان، در غرب مجموعه بیستون و سایر مکانهای باستانی مثل ارگ بم، زیگورات چغا زنبیل و سایر آثار به ثبت رسیده، که هر یک در موقعیت جغرافیایی واقعی خود ساخته شدهاند.
امکان بازدید از این باغموزه همه روزه وجود دارد و مبلغ ورودی آن 2000 تومان برای هر گردشگر است.
راههای دسترسی به باغ مینیاتور
بهترین راه برای رسیدن به باغموزه مینیاتور، استفاده از مترو است؛ کافی است در ایستگاه مترو گلبرگ در خط 2 مترو از قطار پیاده شوید و پس از پنج دقیقه پیادهروی در خیابان نظامآباد به سمت جنوب و سپس گلبرگ به سمت غرب به بوستان تمدن (گلبرگ) و باغموزه مینیاتور که در این بوستان قرار دارد، برسید.
اتوبوسهای خط 5 سامانه اتوبوسهای تندرو (BRT) هم در میدان رسالت ایستگاه دارند و با پیاده شدن در این ایستگاه و پیادهروی در مسیر یاد شده میتوانید به موزه مینیاتور برسید. همچنین با انتخاب ایستگاه مترو گلبرگ در خط 2 مترو در این لیست، میتوانید از اتوبوسهایی که در خیابان گلبرگ تردد میکنند، باخبر شوید و از آنها استفاده کنید.
اگر قصد رفتن به این موزه با خودرو شخصی را دارید، هم میتوانید در خروجی خیابان کرمان در بزرگراه رسالت، یا خروجی خیابان گلبرگ در بزرگراه امام علی(ع) به این محل برسید.
ماکتهای مشهور باغ مینیاتور
مسیر راهپیمایی از ارگ بم شروع شده و به آسیابهای شوشتر ختم میشود.
1. ارگ تاریخی بم
اولین اثری که در این باغ موزه دیده میشود، ارگ بم کرمان است؛ شباهت زیاد این ماکت با ارگ اصلی به ویژه رنگ گلها و آجرهای آن، چشمتان را خیره میکند؛ ارگ بم در استان کرمان و شهر بم واقع شده که در زلزله سال 83 تخریب زیادی داشت؛ اما مورد بازسازی قرار گرفت.
2. پارسه (تخت جمشید)
دومین اثر تخت جمشید یا پارسه در استان فارس و در نزدیکی شهرستان مرودشت قرار دارد که یکی از زیباترین ماکتهای ساخته شده در این باغ است؛ رنگآمیزی سنگها بسیار طبیعی جلوه میکند؛ ضمن اینکه به دلیل وسعت پارسه، دیدن تمام ساختمانهای آن در این ماکت جلوه و شکوه آن را بیشتر میکند.
3. پاسارگاد
اثر بعدی باغ موزه مینیاتور ایران، پاسارگاد است؛ مجموعه پاسارگاد در نزدیکی پارسه و در استان فارس قرار دارد؛ معروفترین اثر این مجموعه بنای منتسب به آرامگاه کورش است.
4. گنبد سلطانیه
گنبد سلطانیه بزرگترین گنبد آجری جهان است که در استان زنجان قرار گرفته است؛ طراحی زیبای گنبد و رنگ آبی آن نمای زیبایی به این اثر داده است.
5. تخت سلیمان
از دیگر اثرهای این باغ موزه، مجموعه تاریخی تخت سلیمان تکاب است؛ این مجموعه متعلق به دوره ساسانیان است که در دورههای بعدی نیز مورد بازسازی قرار گرفته است؛ این مجموعه در استان آذربایجان غربی واقع شده است.
6. کلیساهای ارامنه
یکی از آثار ایرانی ثبتشده در میراث جهانی یونسکو «مجموعه کلیساهای ارامنه» شامل کلیساهای قره کلیسا (کلیسای سیاه)، کلیسای سنت استپانوس و کلیسای زرزر است که در نزدیکی شهرهای جلفا و چالدران در استانهای آذربایجان شرقی و غربی قرار دارند. ماکت این کلیساها در شمالیترین نقطه باغ موزه قرار گرفتهاند.
7. بازار تاریخی تبریز
بازار تبریز یکی از زیباترین بازارهای سنتی جهان است که به زیبایی در این باغ موزه ساخته شده است.
8. گنبد قابوس
گنبد قابوس از آن جهت مورد توجه است که بلندترین برج آجری جهان است؛ این گنبد در شهر گنبدکاووس و در استان گلستان واقع شده است.
9. مجموعه شیخ صفیالدین
شیخ صفیالدین اردبیلی از جمله شیوخ خوشنام قرن 7 هجری قمری بود که در محل خاکسپاریش آرامگاهی زیبا ساخته شده که در ماکت به رنگ آبی دیده میشود؛ در کنار آرامگاه وی قندیلخانه، گنبدداری، چینیخانه و بناهای دیگری نیز ساخته شده که مجموعه این بناها «مجموعه شیخ صفیالدین اردبیلی» را تشکیل میدهد.
10. بیستون
مجموعه بیستون کرمانشاه از جمله ماکتهایی است که در بخشی از آن نقش برجسته مهرداد، نقش برجسته بیستون و تندیس هرکول قابل مشاهده است.
11. زیگورات چغازنبیل
زیگورات چغازنبیل معبدی است، مربعی شکل به اضلاع 105 متر، 5 طبقه و ارتفاع 52 متر که هم اکنون بقایای دو طبقه به ارتفاع 14متر آن باقی مانده است، این بنا در قرن 13 قبل از میلاد و در دوره ایلامیان ساخته شده است؛ این بنا در نزدیکی شوش و در استان خوزستان قرار دارد.
12. آبشارهای شوشتر
جالب توجهترین سازه این باغ، آبشارهای شوشتر است؛ هم به خاطر ساخت زیبا و طبیعی آن و هم به سبب طراحی واقعی شبکههای آبی آن در ماکت که در انتهای مسیر بازدید خستگی را از تن به در میکند؛ مجموعه آبی شوشتر به مجموعه سازهها و کانالهایی گفته میشود که در زمان هخامنشیان برای استفاده بهینه از منابع آبی ساخته شده است.
13. میدان نقش جهان
در پایان بازدید از باغ موزه به سازهای میرسیم که از نظر موقعیت در مرکز باغ مینیاتور قرار گرفته است که از نظر موقعیت در کشور نیز تقریباٌ در مرکز قرار گرفته است. علاوه بر آن، این سازه مورد توجه طراحان باغ نیز بوده است؛ چنانکه امکان مشاهده آن از طبقه دومی که برای آن طراحی شده است به شکل جالبی وجود دارد.
این میدان قبل از انقلاب میدان شاه نام داشته و بعد از انقلاب میدان امام نامگذاری شده است؛ عمارت عالیقاپو، مسجد جامع عباسی و مسجد شیخ لطفاللّه از جمله بناهای پیرامون این میدان هستند که به زیبایی در ماکت آن ساخته و رنگآمیزی شدهاند.
فاز دوم باغ مینیاتور
فاز دوم این باغ موزه نیز در حال طراحی است که مینیاتور سایر مکانهای تاریخی و باستانی کشور در آن قرار دارد؛ کاخ گلستان و مسجد جامع اصفهان از بناهایی است که در طرح توسعه این باغ موزه قرار داشته و در آینده به آن اضافه میشود.
انتهای پیام/