پیامدهای یک کوچ در البرز

با اجرای طرح ساماندهی متکدیان در برخی شهرها از جمله پایتخت این افراد به دلیل نزدیکی شهرهای استان البرز ، شال و کلاه کرده و راهی این  استان می شوند و در این بین بیشترین تمرکز حضور کودکان کار و متکدیان در کرج چهارمین کلانشهر کشور با بیش از ۲ میلیون نفر جمعیت بیشتر نمایان است.

شواهد گویای این است که این کودکان و متکدیان متعلق به یک قوم و سرزمین خاص نبوده اما آنچه بیش از همه نمود دارد آن است که شمار متکدیان در استان البرز رو به افزایش است.

این روزها در بیشتر میادین  و خیابان های کرج کودکانی با دسته گل ، جعبه های آدامس، دخترکانی که در حال دود کردن اسپند در لابه لای خودروهای گرفتار در ترافیک دیده می شود که به التماس از مردم تقاضای کمک دارند.

البته در کنار این شیوه های مرسوم متکدیان در کرج ، باید شیوه های جدیدی هم اضافه کرد مانند کشیک دادن این کودکان در جلوی درب بیمارستان ها برای به دام انداختن همراهان بیماران هستند  که سبب جریحه دارتر شدن احساسات عمومی می شود.

اما در بین این متکدیان حکایت کودکان کار متفاوت بوده؛ کودکانی که باید در کانون گرم خانه مشغول بازی یا درس خواندن و همانند همسالان خود تفریح داشته باشند اما روانه خیابان ها برای کمک به امرار معاش خانواده شده اند که تقسیم بندی هایی از سوی دستگاه های اجرایی متولی برای ساماندهی آنها صورت می گیرد.

پیامدهای یک کوچ در البرز

حضور پررنگ کودکان متکدی بر سر چهار راه ها و خیابان های اصلی کرج به اندازه ای شده که نماینده ولی فقیه در استان البرز و امام جمعه کرج چندی پیش در خطبه های نمازجمعه کرج از این موضوع مکدر و متذکر شد و اظهار داشت که مدتی است در این خیابان ها و چهارراه ها که میرویم می بینیم که کودکان کار در سطح جامعه زیاد هستند که البته ریشه ها و علل  زیادی دارد.

آیت الله سیدمحمد مهدی حسینی همدانی بیان داشته که متاسفانه دستگاه‌ها نسبت به این موضوع  هم افزایی لازم را ندارند و به نظر می‌رسد که باید کار عاجلی صورت بگیرد.

 وی تاکید کرد که دستگاه‌های متولی با همفکری قرارگاهی را تشکیل دهند و با کار منسجمی کودکان کار و آنهایی که تکدی‌گری می کنند و قسمت زیادی از آنها نیز اتباع هستند را سامان دهند.

آنچه مهم است این بوده که سالانه براساس آمار سازمان برنامه و بودجه، بیش از ۸۰ هزار نفر مهاجر به جمعیت البرز اضافه می شود و آخرین استان کشور هنوز در مشکلات و زیرساخت های خود معطل مانده و توان پذیرایی از میهمانان ناخوانده ای که باری بردوش البرز هستند را ندارد.

۷۰ درصد کودکان متکدی اتباع هستند

مدیرکل بهزیستی استان البرز در این باره  می گوید : اجرای طرح های ضربتی ساماندهی متکدیان در دیگر شهرهای نزدیک بویژه پایتخت، باعث شده این استان مقصد کودکان کار و خیابان گردد.

اسدالله حیدری با بیان اینکه متاسفانه کار کردن شماری از کودکان به امری بدیهی در بین خانواده این قبیل افراد تبدیل شده ، افزود: اکنون حدود  ۶۵ تا ۷۰ درصد این کودکان، غیر ایرانی هستند و این امر ساماندهی آنان را با چالشها و مشکلات بسیاری مواجه می کند.

مدیرکل بهزیستی استان البرز گفت: حضور این کودکان آسیب ها و مشکلات بسیاری برای خود آنان به همراه خواهد داشت و متاسفانه در استان البرز بار این مشکلات به بهزیستی تحمیل شده است.

حیدری اظهار داشت: استان البرز محل مناسبی برای اقامت و رشد بهنجار این کودکان نیست چرا که هم برای آنان و هم برای استان آسیبها و اثرات مخرب بسیاری در بر خواهد داشت و انجام برخی اقدامات مانند حذف سطل های زباله با هدف حذف افراد زباله گرد به دلیل این که مبتنی بر پژوهش نیست موثر واقع نمی شود.

وی افزود: بنابراین این مهم باید با پشتوانه پژوهشی انجام گیرد و موضوع در سطح کلان دیده شود، همچنین ساخت اردوگاهی به منظور نگهداری و اقامت این کودکان حایز اهمیت است.

پیامدهای یک کوچ در البرز

حیدری گفت: از زمان ورود این کودکان به شهرها نیاز است بررسی های لازم صورت گیرد و از آنجا که کمک مردم به این کودکان موجب تشویق این کار و تداوم این روند خواهد بود مردم در اصلاح این الگوی ناکارآمد رفتاری نقش اساسی دارند و عدم ارایه پاداش مثبت از جانب آنها  در قطع تداوم این زنجیره موثر واقع خواهد شد.

حیدری  با بیان اینکه وضعیت نابسامان اقتصادی تاثیر به سزایی در افزایش تعداد کودکان دارد، افزود: شرایط مختلف باعث شده طی چند ماه گذشته شاهد افزایش تعداد کودکان کار استان باشیم.

مدیرکل بهزیستی البرز با تاکید بر اینکه باید بین کودکان کار و کودکانی که تکدی گری می‌کنند، تفاوت قائل شد گفت: کودکان کار برای گذران زندگی خود و خانواده دست به کار زده‌اند ولی متکدیان که اغلب هم جزو باندهای تکدی گری هستند انگیزه‌های دیگری دارند.

 معاون استاندار البرز و فرماندار ویژه کرج نیز معتقد است که  پس از اجرای طرح ساماندهی متکدیان در تهران شاهد حضور این متکدیان در شهر کرج هستیم.

غفور قاسم پور افزود: بر این اساس مقرر شده  تا در اسرع وقت معاونت خدمات شهر شهرداری کرج جلسه مشترکی را با معاونت خدمات شهر شهرداری تهران تشکیل داده و هم افزایی های لازم برای ساماندهی وضعیت موجود صورت گیرد.

قاسم پور گفت: چراکه در این زمینه استاندار البرز تاکید ویژه ای دارد که هر چه سریعتر ساماندهی متکدیان در سطح شهر صورت گیرد و شاهد هنجار شکنی در شهر نباشیم.

اجرای طرح ضربتی جمع آوری کودکان کار و خیابانی

پیامدهای یک کوچ در البرز

مدیرکل اموراجتماعی استانداری البرز نیز با اعلام اینکه این موضوع مهم مدت هاست با همراهی دستگاه های اجرایی در دستور کار قرار گرفته گفت: در سال گذشته ۴۱۷ کودک کار توسط بهزیستی استان  جمع آوری شد.

نادر بیننده افزود: بتازگی در نتیجه پیگیری های انجام شده یک سالن ورزشی چند منظور برای ساماندهی این متکدیان در کرج پیش بینی شده است.

وی یادآورشد: این متکدیان پس از جمع آوری غربالگری شده و توسط نهادهای حمایتی از جمله بهزیستی و کمیته امداد ساماندهی خواهند شد.

اگرچه برنامه ریزی ها و تدابیری برای چالش های ناشی از مهاجرت بی رویه به البرز و بویژه کرج انجام شده ولی همچنان قصه تکراری متکدیان فراری همه ساله دراستان البرز تکرار می شود که دستگاه های اجرایی سی و یکمین استان کشور تنها به مدیریت مقطعی این مهم می پردازند تا با برنامه ای مدون بتوانند این مشکل را مرتفع کنند، چراکه ریشه تکدی گری کودکان در فقر و معیشت کم خانواده دارد و امیدواریم با بهبود هرچه بیشتر اقتصاد کشور شاهد از بین رفتن پدیده تکدی گری درکنار سایر آسیب های اجتماعی ناشی از فقر باشیم 

پیشنهاد ما به شما

چالش‌های جراحی لگن و ران

به محل اتصال استخوان‌های مجاور و متصل به یکدیگر مفصل می‌گویند. اگر این بخش فاقد …