دکتر کامبیز بازرگان عصر روز سه شنبه در همایش ملی واکسن و واکسیناسیون کووید ۱۹ که به مناسبت هفته پدافند غیرعامل در موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی در کرج برگزار شد، با بیان اینکه کشور ما همیشه در معرض تهدیداتی قرار دارد که باید در مقابل فشارهای آن مواظبت داشته و پشتمان پر باشد، افزود: حوزه پدافند غیرعامل در بحث امنیت غذایی بسیار حائز اهمیت است به طوریکه به دلیل تحریم های ظالمانه یک طرفه محدودیت هایی را در تامین بعضی از اقلام مهم کشور وهمچنین صادرات بعضی از محصولات داریم.
وی تصریح کرد: با توجه به این شرایط هدف ما رسیدن به حداکثر خودکفایی در محصولات غذایی است به شکلی که منابع تولید کشور همچون آب و خاک تهدید نشود و پایداری این منابع برای پایداری امنیت غذایی کشور تضمین شده باشد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: با این رویکرد سازمان تحقیقات، پژوهش ها را به سمت ارتقای بهره وری و ارتقای خودکفایی و همچنین کسب تجارب و نوآوری های جدید در حوزه هایی که کشور به آن وابستگی دارد، هدایت کرده است.
بازرگان گفت: از جمله این پژوهش ها کار تحقیقاتی بر روی تولید تخم چشم زده ماهی قزل آلایی است که ایران تولیدکننده اول این ماهی است.
وی افزود: خوشبختانه کشور ما در عمده بذور گیاهان زراعی مستقل و خودکفا است و اگر واردات داریم وابسته به آن نیستیم و واردات را به منظور تنظیم ذخایر ژنتیکی انجام می دهیم.
بازرگان اضافه کرد: در بذر گندم، جو، دانه های روغنی، گیاهان علوفه ای و دارویی که به طور ویژه بومی کشور است خودکفا هستیم ولی در بذور سبزی و صیفی گلخانه ای حدود ۹۵درصد وابستگی داریم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت : در کشور ما که همواره در معرض تهدید قرار دارد آنچه که به عنوان پدافند غیرعامل باید از آن مواظبت کنیم حوزه تفکر می باشد زیرا کشورهای مقتدر پشت شان به مظاهر اقتدار پر است که اصل این مظاهر قدرت منابع انسانی است.
وی اظهار داشت: مغز افراد متفکر کشور را نجات می دهد و آنچه مهمترین تکیه گاه اقتدار کشورها است مغزهای متفکر و اندیشمندان هستند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: این تهدیدات که با شکل های مختلف به سمت کشور ما می آید؛ در موضوعات نرم هم اتفاق می افتد به طوریکه برخی مواقع متوجه آن نیستیم و برخی مواقع نیز به آن وابسته می شویم که نمونه آن تهاجم فرهنگی است.
اجرای طرح ارتقای خودکفایی در بذور هیبرید سبزی و صیفی
بازرگان گفت: در سال های اخیر در معاونت علمی ریاست جمهوری طرح کلان ویژه ای را برای ارتقای خودکفایی در بذور هیبرید سبزی و صیفی کلید زدیم به طوریکه در سال جاری شاهد اتفاقات خوبی در تولید بذر چند رقم خیار و فلفل هستیم که این بذور به راهی بازار شده است.
رییس سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی با اشاره به تحقیق بر روی تولید بذر هیبرید گوجه فرنگی و چند محصول صیفی دیگر، افزود: این خودکفایی تا پنج سال آینده به ۵۰ درصد خواهد رسید.
وی با بیان اینکه اکنون خودکفایی نزدیک ۱۰ درصد است، اظهار داشت: در دیگر حوزه ها مثل ماشین آلات و کود شیمیایی برنامه هایی با حوزه معاونت علمی ریاست جمهوری داریم ضمن اینکه در حوزه سموم هم برنامه هایی داریم.
بازرگان با اشاره به اینکه عمده سموم و آفت کش ها وارداتی هستند که روی آن کار می کنیم، گفت: در این حوزه کمی عقب تر هستیم برای اینکه جنبه ی سموم از منظر استانداردهای زیست محیطی و سلامت پیچیدگی خاص خود را دارد ولی متخصصین شیمی و بیولوژی کارهای خوبی در کشور کلید زده اند.
وی افزود: همچنین در معرفی ارقام مقاوم به خشکی و پرمحصول تلاش های خوبی شده به طوریکه در سال ۹۲ سالانه ۲۰ رقم جدید گیاهی به جامعه کشاورزی معرفی می کردیم که اکنون به ۵۰ رقم گیاهی رسیده ایم که رکورد خوبی است.
وی تصریح کرد: در تلاش هستیم با مشارکت با بخش خصوصی معرفی ارقام گیاهی افزایش یابد زیرا ارقام جدید به عنوان هسته های اولیه تضمین کننده پایداری تولید هستند و می توانند بهره وری را در بخش کشاورزی ارتقا دهند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: بخش کشاورزی بیش از هر زمانی به دلیل محدودیت های اقلیمی و محدودیت هایی که در خصوص تحریم با آن در حوزه فناوری های نوین بیش ازهر زمان دیگری متکی به توسعه دانش و کشاورزی دانش محور است که سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی با کمک دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان بخش خصوصی تلاش دارد بیش از پیش در توسعه نوآوری بخش کشاورزی و ارتقای کشاورزی دانش بنیان فعالیت کند.
همایش واکسن و واکسیناسیون کووید ۱۹ عصر روز سه شنبه با حضور مسوولان کشوری به مناسبت هفته پدافند غیرعامل برگزار شد.