دکتر «غلامرضا صالحی جوزانی» عصر روز سه شنبه در آیین تودیع و معارفه رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی که در کرج مستقر است، افزود: از بین پنج فناوری نوین در دنیا، بیوتکنولوژی به عنوان مهمترین فناوری نوین به شمار می رود به طوریکه بازار این فناوری در دنیا ۵۵۰ میلیارد دلار است و پیش بینی می شود که تا پنج سال آینده نیز بازار بیوتکنولوژی کشاورزی به ۱۰۰ میلیارد دلار برسد.
وی با بیان اینکه پیش بینی می شود تا سال ۲۰۵۰ کشاورزی در ۲۰ فناوری تحول ایجاد می کند، یادآور شد: بیوتکنولوژی کشاورزی می تواند در موضوعاتی همچون هیدروپونیک، جلبک، کشاورزی عمودی، نانوتکنولوژی، کشاورزی با آب دریا و در بیابان و حتی تولید گوشت مصنوعی می تواند به خوبی عمل کند.
وی افزود: ماموریت ما این است که از فناوری های نوین در امنیت غذایی استفاده و تمام فنون و علومی مربوط به حوزه بای تکنولوژی و علوم زیستی را در اینجا کار می کنیم چراکه از لحاظ نیروی انسانی جزو برترین های کشور هستیم.
سرپرست جدید پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اظهار داشت: در حال حاضر سعی می کنیم اولویت های اصلی وزارتخانه را دنبال کنیم که از جمله آن ها تحقیق برای تولید گیاهان متحمل به خشکی، تنوع زیستی و سلامت است.
صالحی جوزانی افزود: هم اکنون سالانه ۱۷ رقم انواع گیاهان زراعی و باغی سالم سازی می شود به طوریکه در حال حاضر ۶ میلیون ریزبوته سیب زمینی را تولید کرده ایم.
وی بیان داشت: از این طریق تاکنون ۴۱ میلیون دلار صرفه جویی ارزی در این مدت داشتیم به طوریکه با انتقال دانش فنی تولید کشت بافت سیب تاکنون یک میلیون پایه رویشی تولید شده که در ۲۰ هکتار از باغات جایگزینی داشته است.
وی گفت: با ارقام گذشته میانگین تولید در سال حدود ۲۰ تن در هکتار بود که با این پایه ها میانگین تولید به ۶۰ تن در هکتار رسیده است به طوریکه در مجموع ۸۰۰ هزار تن افزایش عملکرد دارد.
۲۰ هسته اولیه گیاهان باغی سالم سازی شد
صالحی جوزانی افزود: با همکاری موسسه تحقیقات علوم باغبانی ۲۰ هسته اولیه گیاهان باغی در حال سالم سازی است و ۲۰ رقم دیگر نیز در برنامه است.
وی ادامه داد: تا سال ۱۳۹۴ در زمینه افزودنی های خوراک دام سالانه ۱۰ میلیون دلار واردات داشتیم که اکنون ۱۵ محصول به شکل صنعتی تولید می شود وسالی ۱۵۰ تن تولید می شود.
سرپرست جدید پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با بیان اینکه تاکنون ۵۰۰ تن افزودنی های خوراک دام به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار تولید شده، اضافه کرد: این تحقیقات و تولیدات افزایش درآمد کشاورز و مرغدار را در پی دارد.
صالحی جوزانی به تولید انبوه قارچ تریکودرما توسط محققان پژوهشگاه اشاره کرد و گفت: این قارچ هم اکنون در سطح ۱۲۰ هکتار تولید می شود که این محصول علاوه بر اینکه هم کود زیستی هم سم زیستی است قارچی بسیار اثربخش نیز به شمار می رود.
وی به سالم سازی نیشکر نیز اشاره کرد و افزود: با تولید هسته ای اولیه ارقام نیشکر توانستیم در شرکت توسعه نیشکر حدود ۸۰ هزار هکتار نیشکر به شکل انبوه تولید کنیم.
سرپرست جدید پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی تولید خوراک دام و تجاری سازی خرمای مجول نیز اشاره کرد و اظهار داشت: همچنین لاین های والدینی بذور هیبرید کلزا، خیار، سبزی و صیفی که پیش از این وارد می شد در حال تولید است که امیدواریم با انرژی و تولید انبوه این بذور یکی از کارهای اثربخش را در بخش داشته باشیم.
وی با اشاره به تولید گیاهان جایگزین متحمل به کم آبی و شوری مثل ساریکونیا و گراس های سردسیری که متحمل به خشکی هستند یا سوربن به عنوان گیاهان جدید، گفت: ثبت نخستین رقم لیمو ترش به نام «پرنیان» نشان می دهد که پژوهش ها در زمینه ارقام زراعی و باغی هم می تواند کار بشود.
صالحی جوزانی با بیان اینکه در سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی دو هزارنفر هیات علمی فعال هستند، افزود: یک سامانه علم سنجی در این سازمان داریم که از ۴۵ نیروی هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی ۱۵ نفرش جزو ۳۰ نفر اول سازمان تحقیقات هستند.
امروز از خدمات ۱۱ ماهه «صابر گلکاری» قدردانی و «غلامرضا صالحی جوزانی» به عنوان سرپرست پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی معرفی شد.