به گزارش خبرگزاری تسنیم از آمل، شهرستان آمل با سه هزار و 185 کیلومتر مربع مساحت دارای دو شهر آمل و رینه و سه بخش مرکزی، لاریجان و دابودشت بوده که در مرکز مازندران قرار دارد و از شمال به شهرستان محمودآباد، از شرق به شهرستان بابل، از شمال شرقی به شهرستان بابلسر و از غرب به شهرستان نور و از جنوب به استان تهران محدود میشود.
شهر آمل واقع در جلگه مازندران و طرفین رود هراز با ارتفاع 76 متر از سطح دریا در 52 درجه و 21 دقیقه طول شرقی و 26 درجه و 25 دقیقه عرض شمالی و در فاصله 70 کیلومتری غرب ساری، مرکز استان، 18 کیلومتری جنوب دریای خزر و شش کیلومتری شمال دامنه کوه البرز و 180 کیلومتری شمال شرقی تهران قرار دارد.
شهرستان باستانی آمل که از واژه آمل که گونه پهلوی آن آموی (Amui) است، نصراله هومند در جزوه آشنای مختصری با شهر آمل مینویسد: تز میان همین اقوام مهاجر آریائی (آزادگان) مادها و آماردها شاخهای دیگر با نام آموهائی برای به دست آوردن سرزمینی بزرگ و آباد از سرزمین اصلی خود مهاجرت نموده و در کناره رود هراز (هرهز) آرام یافتند. چنانکه این قوم توانستند در کنار غربی همین رود شهری را بنا کنند و نام قبیله و قوم هود را بر آن شهر بنهند. با گذشت زمان به گونههای: آموری، آمو، آمل بدل شد.
جاذبههای گردشگری، تاریخی و طبیعی شهرستان آمل
قله دماوند، امامزاده ابراهیم، بقعه میر بزرگ مرعشی، بقعه سید میر حیدر آملی، قلعه ملک بهمن، نقش برجسته ناصرالدین شاه یاشکل شاه، پارک جنگلی میرزا کوچک خان، حرم و زائر سرا امامزاده عبدالله، پل دوازده چشمه، برج آرامگاهی ناصرالحق اطروش، پارک ملی لار و سد لار، مسجد آقاعباس، مسجد حاج علی کوچک، قلعه کهرود، دهکده الیمستان، مسجد جامع آمل، امامزاده قاسم، منطقه تفریحی آب گرم لاریجان، کاروانسرای کمبوج، کاروانسرای تنگ سفید آب، قله دو برار و کوه قره داغ، مقبره سلطان شهاب الدین، گرم رود، آبشار سر آسیاب، آبشار دو کوهک، قلعه شیر، یخچال دوبل سل، حمام صفوی دینان، سقانفار زرینکلا، خواجه یعقوب، آب گرم شاهندشت، منطقه تفریحی آب اسک و امیری و نوا و لاسم و خشواش(آب معدنی، کوهستان، چشمه، علفزار) بخشی از جاذبههای طبیعی و تاریخی آمل است.
رودخانه و جنگل بلیران، حسینیه آمل، حمام شاه عباسی، حمام میر صفا یا میر(صفی)، غار کمربن، قلعه کوه، راه ساسانی تنگ بند بریده، مقبره درویش شیخ اسماعیل، پل سنگی، امامزاده عبدالله وانا، سقانفارها، حسینه و تکایا طایفههای آمل، تکیه شاهاندشت، برج سی شاهاندشت، رباط سنگی آبشار اول و دوم، قلعه آرودشت لار، پارک نمونه تفریحی امام زاده عبدالله هلومسر (کوهستان، جنگل)، آب معدنی استرا باکو، آبگرم رینه، آب معدنی آمولو، آبشار شاهاندشت، آبشار تیمره، آبشار پرومد، بقعة شمس آل رسول، آتشکده، بازار قدیمی، چشمة آبگرم آب آهن یا آب فرنگی، حمام اشرف السلطان، برج هشتل، غار گل زرد، غار سیاه پور، کاخ شهرداری، شهر قدیم آمل(خانهها، عمارتها، کاخها، دخمهها)، آبشار سنگ درکا، پل معلق، تالاب سرخرود آمل بخشی دیگر از جاذبههای بکر آمل محسوب میشود.
حاشیههای رودخانه هراز، دخمههای کافر کلی، آبشار یخی، مسجد حاج علی کوچک، قبرهای گبری پلمون، آبشار و چشمه کلرد و آملو، جنگل زیارو(بام آمل)، ساختمان دارایی(موزه تاریخ)، مدرسه امام خمینی(مدرسه و عمارت پهلوی)، قدمگاه خضر نبی، خانه حاج علی ارباب، خانقاه و مسجد امام حسن عسگری، چشمه آبگرم قلابن استرابکو، آب آهن فرنگی، غار اسک، امامزاده هفت تنان و محمد قریشی، مقبره مولانا سید حسن ولی، سقانفار هندوکلا، برج دیدبانی امیری، کاوانسرای لار، آبشار یخی، آبشار شیخ علی خان، آبشار آب مراد، آبشار و قله کاعون، کوه و قله دو برار لاسم آمل نیز از دیگر جاذبههای این شهر تاریخی است.
قله امامزاده قاسم، شکارکاههای لاریجان، آبشار دریوک و آبشار کوه اره، دشت نمارستاق و دشت لرا(لهرا)، غار الیاس تنگه، حسینیه مدنی، چشمه آب گرم، تپه باستانی قلعه کش، تخته سنگ کوه، آبشار ماهان، تکیههای آمل، دشت شقایق پلور، عمارت مدنی، مقبره شیخ شهاب الدین، قلعه ماهانه سر و محوطه شهر قدیم آمل و تپههای باستانی و تپههای اساطیری منطقه هراز و لاریجان آمل از جمله جاذبههای گردشگری، تاریخی و طبیعی شهرستان آمل است.
مسجد میرزا محمدعلی
شهرستان آمل دارای جاذبههای تاریخی فروانی است که از جمله آن میتوان به مسجد میرزا محمدعلی آمل اشاره کرد این مسجد در در نیاکی محله آمل و متصل به تکیه نیاکی واقع گردیده که در سال 1255 هجری قمری توسط میرزا محمد علی نیاکی بنا گردیده و در دوره های بعد، تغییرات و تعمییراتی در آن انجام شده است. بر بالای محراب، لوحه ای چوبین متضمن کتیبه ای مورخ 1255 ه-.ق نصب شده است.
مسجد جامع
از دیگر بناهای تاریخی و زیبای این شهرستان مسجدجامع آمل بوده که در روستای کاردگر محله آمل واقع شده و بنای اولیه آن مربوط به قرنهای اولیه اسلامی است.
بناهای چهار طرف حیاط، دوطبقه است و ماذنه مسجد را از سطح زمین ساخته اند . این مسجد در دوره قاجار بازسازی و تعمیر شده است . در راهروی مسجد، لوحه ای سنگی متضمن فرمانی از شاه سلطان حسین صفوی و مورخ 1106 ه-. ق نصب شده است .
موزه تاریخ آمل
موزه تاریخ آمل در خیابان امام رضا(ع) آمل و در وسط دو پل معلق آمل و پل دوازده چشمه قرار دارد. موزه تاریخ آمل نام موزهای است که در عمارت ساختمان دارایی واقع شده است. این ساختمان در سال 1315 به عنوان اداره مالیه شهرستان آمل بنا شده و سال 1387 با کاربری فرهنگی در اختیار اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران قرار گرفته و پس از مرمت افتتاح شد.
موزه تاریخ آمل در سه طبقه و شامل گالریهای آثار باستان شناسی، مردم شناسی و اسناد تاریخی ایران و مازندران است.
عمارت مقبره میر بزرگ
یکی از مهمترین بناهای تاریخی مازندران و ایران است که در عهد سلطنت شاه عباس صفوی در سال 1020 هجری قمری بر روی مدفن میرقوام مرعشی بنیانگذار سلسله مرعشیان مازندران در اواخر قرن هشتم هجری قمری ساخته شده و در مرکز بافت قدیم شهر آمل در سبزهمیدان و مجاورت مصلای بزرگ قرار دارد.
این ساختمان از لحاظ ویژگیهای معماری، گنبد، سردربها، کاشیکاری و کتیبهها کمنظیر است. پلان آن چهار ضلعی، مساحت آن 781 متر مربع و مصالح عمده آن آجر است.
بقعه مبارکه امام زاده عبدالله(ع)
بقعه مبارکه امامزاده عبدالله (ع) در 12 کیلومتری باختری شهرستان آمل، یکی از زیباترین مناطق مازندران، واقع شده است. زیارت این بقعه از برنامههایی است که مسافران آمل آن را فراموش نمیکنند.
بقعه مبارکه امامزاده عبدالله (ع ) در آمل در 12 کیلومتری باختری شهرستان، یکی از زیباترین مناطق مازندران، واقع شده است. زیارت این بقعه از برنامههایی است که مسافران آمل آن را فراموش نمیکنند.
امامزاده ابراهیم (ع) آمل
یکی از دو امامزاده معروف شهر آمل و از امامزادگان متبرک و خاص ایران است و هماکنون از بناهای تاریخی شهر آمل و مازندران محسوب میشود. این امامزاده به دلیل آثار نفیس چوبى از قبیل درب، صندوق و همچنین تزئینات و کتیبههاى زیباى قاجارى اهمیت هنرى و تاریخى دارد.
بر روی درب و صندوق چوبین روی مرقد، کتیبههای زیبایی به خط رقاع حک شده که طبق مفاد آنها، مزار متعلق به ابو محمد ابراهیم از فرزندان موسی کاظم و برادرش ابولمعلی یحیی و مادر ایشان میباشد. مسجدی ضمیمهٔ امامزاده است و در قسمت شرقی مسجد اتاقی دیده میشود. مشهور است دو نفر به نامهای یعقوب وابراهیم که امامزاده ابراهیم و برادرانش را شستند و دفن کره در آن اتاق مدفونند.
برج هشتل آمل
برج هشتل مجموعه عظیم پنج برج آرامگاهی است که در 5 کیلومتری شرق آمل از جاده بابل، در روستای هشتل واقع شده است. این برجها یکی از خاص ترین مکانهای تاریخی هستند که به شکل مثلث کنار هم چیده شده اند. بزرگترین برج آن مربوط به یکی از سرداران میرقوام الدین مرعشی، سر سلسله مرعشیان است.
پل معلق آمل
پل فلزی یا پل معلق آمل مربوط به دوره پهلوی است و در آمل، داخل شهر، جنب پل دوازده چشمه واقع شدهاست. پل معلق، دو پل معلق یک سان کنار هم است که یکی بناهایبا شکوه و ارزشمند توریستی شهر آمل و ایران محسوب می یکی از اولین نمونههای پلهای بزرگ و جدید ایران است، این پل به نام پل معلق هم شناخته میشود.
به این علت آن را پل معلق میخوانند که اگر پایههای زیرین آن بر اثر سیل تخریب شود کمانهایی بالای آن را نگه میدارند. این پل را مهندسان آلمانی ساختهاند که سازه این پل به صورت یک معماری ایرانی بوده است.
پارک دهکده طلایی
پارک دهکده طلایی آمل پارک داخل شهری است که در آمل قرار دارد و بزرگترین پارک مازندران است و به عنوان یکی از زیباترین بوستانهای ایران نام برده میشود، این پارک در سال 1372 احداث شد. وسعت این پارک از پل میر بزرگ آغاز میشود و به پارک نارنجستان منتهی می شود.
آتشکده آمل
آتشکده آمل مربوط به دوره ساسانیان است و در آمل، محله پائین بازار، در شهر قدیم (عوام کوی) واقع شده و این اثر در تاریخ 6 اردیبهشت 1354 با شمارهٔ ثبت 1060 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. آتشکده آمل با توجه به ویژگیهای خاص معماری در شمار بناهای قرن نهم هجری قمری است و در مقایسه با سایر برج های این دوره از وسعت قابل ملاحظه ای برخوردار است.
پل دوازده چشمه
پل دوازده چشمه در مرکز شهر بر روی رودخانه هراز ساخته شده است و هنوز بعد از گذشت سالها از ساخت پل ، رفت و آمد روی آن جریان دارد و محل عبور و مرور وسائل نقلیه ، اتومبیل و عابرین می باشد.
این پل در حال حاضر دارای 12 چشمه ( دهنه ) می باشد که در زیر 3 چشمه آن آب جریان دارد. در زیر پل فضای بازی قرار دارد که در سال های اخیر تبدیل به پارک و فضای سبز شده و در زیر دو دهنه در سمت غرب پل جاده آسفالته برای عبور و مرور اتومبیل ها می باشد. متأسفانه شهرداری جهت زیبایی روی بدنه پل را با رنگ ، سفید نموده که این عمل باعث از بین رفتن طاقنماهای بین چشمه های پل گردید . این پل امروز در محل به 12 پله معروف است.
انتهای پیام/